Jean-Louis Koebrugge is dierenarts en hoofdverantwoordelijke voor de gezelschapsdieren bij Dierenartsenpraktijk Midden-Brabant. Vorig jaar ging de praktijk een samenwerking aan met Natura Nova. De respectvolle en zorgvuldige behandeling van gezelschapsdieren gaat daarmee door na het overlijden. Een fijn idee voor zowel de eigenaren als de dierenartsen.

Vrij snel na de opening van Natura Nova ontstond de samenwerking met Dierenartsen Midden Brabant. Jean Louis: “We hadden een samenwerking met een dierencrematorium maar niet het idee dat we daaraan vastzaten. Daarom zijn we bij Bart gaan kijken. We waren aangenaam verrast door zijn werkwijze en de verschillende diensten die hij aanbood. We besloten vrijwel direct dat we een ‘proefsamenwerking’ aan zouden gaan en dat is na een korte periode gewoon voortgezet. Omdat we erg tevreden zijn.”

Respect en zorgvuldigheid gaan door na overlijden huisdier

Aan cliënten van de praktijk die afscheid moeten nemen van hun huisdier, wordt altijd de optie van cremeren gegeven. “Daarna is de keuze aan de eigenaar. Als ze van de diensten van Natura Nova gebruik willen maken, laten wij dat aan Bart weten; hij neemt daarna snel contact op met de eigenaren om afspraken te maken. Wat we terug horen van onze klanten is dat ze erg tevreden zijn over de manier van werken. Er is rust en aandacht en dat is waarom mensen ervoor kiezen om goed afscheid te nemen van een huisdier.”

Jean-Louis is zelf ook tevreden over Natura Nova. “De huisdieren die bij ons achtergelaten worden na euthanasie, laten wij ook door Bart verzorgen. Voor ons voelt het beter dan het dier naar de gemeentelijke milieustraat te brengen, wat voorheen het beleid was. Dit stond nooit in lijn met onze werkwijze om zorgvuldig en respectvol met alle dieren om te gaan, maar er was geen andere optie. Dit voelt beter. We zijn erg blij met de samenwerking met Natura Nova.

Ruimte voor persoonlijk afscheid van huisdier

Dierenartsen Midden-Brabant is gespecialiseerd in gezelschapsdieren en heeft daar drie vestigingen voor. In Diessen, Goirle en Tilburg kun je terecht voor alle reguliere behandelingen voor huisdieren; in Reusel hebben we een praktijk die uitsluitend gericht is op paarden. “Wij noemen onze zorg zelf ‘Eerstelijns Plus’, omdat we nét iets meer doen dan basisgeneeskunde. We maken specialistische echo’s, verzorgen tandheelkunde en hebben een eigen laboratorium. Dat overigens ook soms gebruikt wordt door de dierenarts van De Beekse Bergen. Leuk als je een keer opgeroepen wordt om die collega te assisteren. Kijk je ineens in de bek van een tijger. Dat is niet ons dagelijks werk en niet de doelgroep van Natura Nova te maken, maar leuk is het wel.”

Jean Louis spreekt vol lof over de samenwerking. “In de tijd waarin een huisdier en heel bijzondere positie inneemt in het gezin, is het goed dat Natura Nova er is. Daarmee wordt de gelegenheid gecreëerd om op een persoonlijke manier afscheid te nemen van een huisdier. Er is behoefte aan en het is fijn als er dan een partij komt, die begrijpt wat een eigenaar wil. Wat dat betreft: niets dan lof voor Bart en zijn medewerkers.”