Als ervaren autoverkoper weet Jeroen Huijbers van Urns and More dat vooral het helpen in een zoektocht energie geeft. Hij zocht naar een extra invulling van zijn leven, iets waar hij nieuwe energie van zou krijgen. De uitvaartbranche trok hem. Het resultaat: urnen verkopen, zowel voor mensen als dieren. Een samenwerking met Natura Nova kon niet lang uitblijven, natuurlijk.

Van wens naar uitvoering

“Het was lange tijd een wens van me om ‘iets’ in de uitvaartzorg te willen doen. Het idee van urnen en andere blijvende herinneringen speelde al een poosje door mijn hoofd. Ik ben gaan praten met een groothandel in urnen die ‘in mijn achtertuin’ zat. Zij stonden wel open voor een samenwerking en dat was voor mij de trigger om mijn eigen zaak op te starten: Urns and More.”

Blijvende herinnering

Via een wederzijdse kennis kwam Jeroen bij Bart van Natura Nova terecht. “Dat ging ontzettend natuurlijk. Ik belde Bart, we spraken af en er was een match. Bart wil de uitvaartzorg voor zijn klanten zo compleet mogelijk aanbieden. Een urn of andere blijvende herinnering hoort daarbij. Aangezien ik urnen in alle maten in mijn assortiment heb, die dus óók geschikt zijn voor dieren, kwam de samenwerking snel tot stand. Een deel van mijn collectie staat bij Natura Nova, maar als een klant daar geen keuze uit kan maken, zijn ze welkom in mijn showroom in Reusel. Wat ik op voorraad heb, kan meteen meegenomen worden. Als ik het moet bestellen, zijn de levertijden meestal kort.”

Urn als kunstobject

Het mooie van de urnen die Jeroen in zijn assortiment heeft, is dat ze er vaak niet uitzien als een urn. “Dat klinkt misschien gek, maar heel veel mensen willen niet iets in de kamer hebben staan waarvan iedereen ziet dat het een urn is. Veel van mijn producten zien er meer uit als een kunstwerk dan als een ‘vaas’. Ze zijn in alle vormen en maten te krijgen en dat maakt dat er voor iedereen een persoonlijke urn is.” Er is weinig sprake van mode in de wereld van de urnen. “Het moet tijdloos zijn; het gaat tenslotte om een blijvende herinnering.”

Zorgvuldig en respectvol

Bart van Natura Nova werkt op dezelfde manier als Jeroen. “We hebben allebei zorgvuldigheid en respect hoog in het vaandel. Dat lijkt vanzelfsprekend in deze business maar uit ervaring weet ik dat dat niet zo is. Wij vinden het allebei belangrijk om de tijd te nemen en mensen goed te begeleiden. Het is zo mooi om het vertrouwen te krijgen en onderdeel te mogen zijn van een rouwproces. Te weten dat wat je doet of toevoegt, een stukje verdriet verlicht, is mooi.”

Tijd en nazorg

Wie een urn nodig heeft na de crematie van een huisdier, krijgt ruim de tijd bij Urns and More. “Haast ken ik niet. Je kiest iets voor altijd en dus moet je daar de tijd voor nemen. Ik ben heel flexibel, als iemand een keuze heeft gemaakt, maar daar later op terug wil komen, geef ik die ruimte. Ik informeer een paar weken na de crematie ook altijd of ze tevreden zijn en of ik nog iets kan betekenen. Dat wordt gewaardeerd. Dat het past bij de werkwijze die Bart hanteert, kan haast geen toeval zijn: we stellen de klant centraal en dat is precies hoe het moet, volgens mij.”