Het is intens verdrietig als je hond doodgaat. Het gezinslid dat vele jaren bij je heeft gewoond, waar je lief en leed mee hebt gedeeld. Die gun je een waardig afscheid. Het overkwam een gezin uit Veldhoven, zij moesten afscheid nemen van hun hond en besloten contact op te nemen met Natura Nova. Graag delen de baasjes hun verhaal.

“Het ging steeds een beetje minder met onze hond en je weet dan dat het afscheid niet meer ver weg is. Toch wil je er nog niet aandenken. Aan de andere kant wil je ook niet dat het beestje pijn heeft. We besloten de dierenarts te laten komen en als die er was zouden we besluiten of we nog een laatste poging zouden doen om hem in leven te houden of dat we hem zouden laten gaan. Een complicerende factor was dat onze dochter in het buitenland zat en niet zomaar terug kon komen. Maar goed, de dierenarts zag dat het beter was als de pijn zou stoppen en dus deed zij wat er gedaan moest worden.

Omdat ik wist welke kant het op zou gaan, had ik al contact gehad met Bart van Natura Nova. Van de dierenarts had ik de gegevens gekregen omdat ik haar gezegd had dat we een mooi afscheid wilden. Nadat onze hond ingeslapen was, heb ik direct Bart gebeld. Aan hem heb ik uitgelegd dat onze dochter nog uit het buitenland moest komen en gevraagd of het mogelijk was de crematie uit te stellen tot ze terug zou zijn. Hij nam die vraag heel serieus en heeft heel geduldig en praktisch uitgelegd wat we moesten doen. Onze hond ging op vrijdagavond dood en pas de week erna op zaterdag zouden we de crematie kunnen houden.

Er is rust, tijd en betrokkenheid

We hadden een paar wensen waar we eigenlijk niet goed raad mee wisten. Zo wilde ik beslist niet dat onze hond op een karretje naar de laatste stap gebracht zou worden, dat vind ik zo naar. En voor mijn dochter was het belangrijk dat de hond in een kistje zou komen. Die had Bart niet maar hij hoorde in onze stem dat het belangrijk voor ons was. Hij heeft onderzoek gedaan en had binnen een kwartier zo’n kist gevonden. Ik heb begrepen dat hij er meteen meerdere heeft besteld omdat hij al voorzag dat er meer vragen zouden komen. We hebben onze hond mooi opgebaard in zijn kistje en mijn dochter heeft hem naar de laatste stap gebracht, zonder karretje.

We hadden al urns uitgezocht maar mijn dochter wilde graag een andere. Omdat er nog zo weinig tijd was, werd in de avonduren nog een appgesprek gevoerd met een leverancier. Zo fijn dat iedereen mee heeft gedacht. En Bart? Wat een fijne man, hij staat echt voor je klaar. Is bijna onzichtbaar aanwezig maar hij staat er als het nodig is. Heel attent en warm. Hij denkt overal aan, heeft zelfs een plukje haar van onze hond voor ons bewaard.

Ik kan eigenlijk niet anders zeggen dan dat onze hond een menswaardig afscheid heeft gehad. Het is natuurlijk geen echt woord maar mag ik ‘hondwaardig’ afscheid zeggen? We kijken er met zo’n goed gevoel op terug. Het maakt het afscheid nemen van een gezinslid – want zo zien wij onze hond echt – iets lichter. Het is echt fijn dat je bij Natura Nova alle ruimte krijgt om zelf invulling te geven aan het afscheid. Er is tijd en rust en dat is fijn.”